Noutăți :: Colegiul Medicilor din Marea Britanie sustine tigara electronica -

Comanda telefonica: 0722.508.666

Colegiul Medicilor din Marea Britanie sustine tigara electronica


Un nou raport, lansat pe 28 aprilie 2016, de Colegiul Medicilor din Marea Britanie, intitulat: "Nicotina fara fum: reducerea efectelor nocive ale tutunului", promoveaza tigara electronica drept o alternativa mult mai sanatoasa pentru cei dependenti de acest viciu.
 

Raportul de 200 de pagini abordeaza importanta, dar controversata problema a reducerii efectelor nocive ale tutunului, un concept care a fost descris pentru prima data de profesorul Mike Russel, in 1976. Colegiul Medicilor din Marea Britanie a publicat primul raport de promovare a acestui concept in 2007. Atunci, acest for a declarat in mod clar ca reducerea efectelor nocive ale tigarilor cu tutun, ca o completare a politicilor conventionale de control al tutunului, ar putea preveni milioane de decese in randul fumatorilor de tutun numai in Marea Britanie. Ce este nou in raportul de acum este adaugarea tigarii electronice in arsenalul de reducere a efectelor negative ale fumatului.
 

Raportul incepe prin a recunoaste doua lucruri importante despre tigara electronica:
 

1. Este destul de populara in randul fumatorilor.
 

2. Este foarte controversata, organismele de reglementare din diferite tari reactionand diferit.
 

In continuare, in raport, tigara electronica este caracterizata ca fiind „un produs ideal de reducere a efectelor nocive ale tutunului". Acest lucru se datoreaza faptului ca dispozitivul livreaza nicotina in mod eficient, in absenta sau in prezenta la niveluri neglijabile a majoritatii substantelor nocive emanate de o tigara cu tutun. Raportul recunoaste, de asemenea, importanta asemanarii psiho-comportamentale intre tigara electronica si cea traditionala, la nivel senzorial si motor.
 

Autorii raportului fac o revizuire extensiva a literaturii de specialitate cu privire la siguranta tigarii electronice. Desi medicii recunosc ca ea nu este lipsita de riscuri, acestia prezinta dovezi ca nivelurile emisiilor nocive sunt foarte scazute. Foarte important, ei repeta estimarea din raportul realizat de organizatia guvernamentala Public Health England, in 2015, conform caruia tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare ca cea clasica, spunand: "Desi nu este posibila cuantificarea pe termen lung a riscurilor de sanatate asociate cu tigara electronica, datele disponibile sugereaza ca este putin probabil ca acestea sa depaseasca 5% din cele asociate cu produse din tutun ars si pot fi in mod substantial mai mici decat aceasta cifra”. 
 

Colegiul Regal al Medicilor accepta, de asemenea, o mai buna eficienta a tigarilor electronice din noua generatie in furnizarea de nicotina, ceea ce le face mai satisfacatoare pentru fumatori. In cele din urma, institutia recunoaste ca nu exista nicio dovada ca tigarile electronice au normalizat fumatul sau ca ele constituie o etapa care faciliteaza fumatul pentru tineri. Desigur, raportul recunoaste valoarea reglementarii tigarilor electronice pentru a asigura o buna calitate a produselor si pentru a evita promovarea utilizarii tigarii electronice de catre tineri si de catre nefumatori.
 

Acest raport al Colegiului Medicilor din Marea Britanie este extrem de important si, cu siguranta, este extrem de influent. Acesta ofera o abordare valida si impartiala a dovezilor disponibile in prezent, prezinta fara isterie si intimidare incertitudinile cu privire la riscul pe termen lung si accepta potentialul urias al acestui dispozitiv in reducerea riscului de boli in randul fumatorilor, dar si lipsa de dovezi conform carora tigara electronica ar facilita fumatul. Acest aspect din urma va fi clarificat de catre un studiu, care va fi publicat in curand si care evalueaza modelele de utilizare a tigarii electronice si modul in care acestea au afectat fumatul in Uniunea Europeana. Cercetarea se bazeaza pe datele din Eurobarometrul 2014, realizat prin interviuri personale intr-un esantion de peste 27.000 de europeni. Asa ca fiti pe faza pentru acest studiu important!

În curs de procesare...