Noutăți :: Studiu UE: Tigara electronica ajuta 15 milioane de fumatori sa renunte la fumat -

Comanda telefonica: 0722.508.666

Studiu UE: Tigara electronica ajuta 15 milioane de fumatori sa renunte la fumat


vaperi tigari electronice

Conform unui studiu extins realizat pentru Uniunea Europeana si publicat in ziarul "Addiction", peste 6 milioane de persoane au renuntat la fumat cu ajutorul tigarii electronice, iar mai mult de 9 milioane au redus considerabil numarul tigarilor clasice. "Acestea reprezinta probabil cele mai ridicate rate ale incetarii sau reducerii fumatului pe care le-am observat vreodata intr-un studiu pe un segment extins de populatie," afirma cercetatorul principal, Konstantinos Farsalinos, un cardiolog al Centrului de Chirurgie Cardiaca Onassis din Atena. "Datele referitoare la Uniunea Europeana arata faptul ca folosirea tigarii electronice pare sa aiba un impact pozitiv asupra sanatatii publice din doua motive principale: 1) S-au observat rate ridicate de incetare sau reducere a fumatului si 2) Folosirea tigarii electronice se limiteaza la fumatori (fosti sau actuali), existand o utilizare minima in cazul nefumatorilor."

 

Acest studiu a fost realizat cu ajutorul raspunsurilor la chestionarul Eurobarometer oferite de 27.460 de participanti. Studiul a relevat faptul ca 48.5 de milioane de cetateni europeni au incercat tigara electronica, iar 7.5 milioane utilizeaza tigara electronica in prezent. Din cadrul ultimului grup, 35% au afirmat faptul ca tigara electronica a reprezentat solutia pentru a renunta la fumat, in timp ce 32% au declarat ca au redus considerabil numarul tigarilor clasice datorita tigarii electronice. Factorii de decizie politica si autoritatile ar trebui sa ia in calcul experientele a milioane de persoane care sustin ca tigara electronica i-a ajutat sa faca schimbari in stilul de viata, cu un impact pozitiv pentru sanatatea acestora.

 

Criticii tigarii electronice sugereaza folosirea unei comparatii intre riscul reprezentat de tigara electronica pentru persoanele care nu ar fi folosit nicodata tutun si povestile de succes ale persoanelor care afirma ca daca nu ar fi existat tigara electronica, nu ar fi reusit sa renunte la tigarile clasice. Cu toate acestea, acest studiu a depistat dovezi insuficiente pentru a demonstra potentialul risc al tigarii electronice pentru nefumatori. 

 

Raspunsurile participantilor la chestionarul Eurobarometer sunt concludente. Astfel, numai 0.8% dintre acestia nu au incercat vreodata tigarile clasice, insa au fost tentati sa experimenteze tigara electronica (ceea ce nu inseamna neaparat ca utilizarea tigarii electronice a determinat folosirea tigarilor clasice). Dintre nefumatori, doar 1.3%  folosesc tigara electronica cu e-lichide care contin nicotina, in timp ce numai 0.09% dintre acestia utilizeaza tigara electronica zilnic. "In cazul nefumatorilor s-a observat experimentarea tigarilor electronice, insa folosirea regulata a acestora se situeaza la un nivel minim," a afirmat unul dintre colaboratorii studiului, Jacques Le Houezec, un expert in neurologie al Institutului National Francez pentru Sanatate si Cercetare medicala. "Cercetarile noastre resping posibilitatea ca folosirea tigarilor electronice sa conduca la fumatul tigarilor clasice."

În curs de procesare...