Noutăți :: Emisiune despre tigara electronica la TV -

Comanda telefonica: 0722.508.666

Emisiune despre tigara electronica la TV


tigara electronica emisiune TV

Pe data de 15 noiembrie 2012, am fost invitati speciali la postul de televiziune Realitatea TV, in cadrul emisiunii Lifetime News, pentru a ne spune parerea in legatura cu tigarile electronice. Pe aceasta cale, multumim televiziunii Realitatea pentru incercarea de a oferi impartialitate asupra subiectului mult dezbatut de o buna perioada de timp.

Din pacate, ca si alte emisiuni de acelasi gen, nota in care emisiunea a inceput a fost una negativa pentru tigarile electronice. E-tigarile au fost catalogate din start ca fiind nocive pentru sanatatea noastra conform "specialistilor". De fapt, ideea de nocivitate a tigarilor electronice a survenit din cauza unui studiu FDA din anul 2009, studiu proclamat ulterior nul de catre Curtea Americana de Justitie, datorita viciilor de procedura.

In studiul realizat de FDA in anul 2009 s-a gasit o urma de substanta numita dietilen glycol, intr-un cartus de tigara electronica. Dietilen glycolul este o substanta nociva si toxica, insa concentratia gasita in cartusul respectiv era admisa de fapt de FDA (Food and Drug Administration) ca fiind sigura pentru organism. Desi in mod voit, aceasta substanta a fost confundata ulterior cu propilen glycolul, o substanta folosita la amestecul medicamentelor, repetam faptul ca studiul respectiv a fost viciat si contestat in justitie, ulterior fiind chiar declarat nul. Asadar, afirmatiile mass-media bazate pe studiul FDA din anul 2009 sunt nefondate.

Suntem de parere ca doamna doctor Magdalena Ciobanu, care nu a efectuat niciun studiu legat de tigarile electronice, detine informatii eronate, informatii care se bazeaza pe studii declarate de nenumarati doctori ca fiind irelevante si nejustificate. Intelegem faptul ca doamna doctor nu poate fi impartiala, dansa facand parte din programul national anti-fumat, program in care este recomandata folosirea tratamentului medicamentos pentru a renunta la fumat. Medicamentele folosite in acest scop au provocat in Statele Unite ale Americii peste 350 de cazuri de suicid in randul consumatorilor. Medicamentele folosite si sugerate se numesc Champix sau Chantix si Zyban, doua medicamente anti-depresive care ii ajuta pe oameni sa renunta la viciul de a fuma. Au existat nenumarate scandaluri in USA pe marginea acestui subiect si nu le-a fost deloc usor celor de la Pfizer sa mentina aceste medicamente in vanzare. Acestea se prescriu numai sub supravegherea atenta a doctorilor.

Datorita timpului destul de limitat alocat acestui subiect, in timpul emisiunii revenim aici cu o serie de declaratii care apartin unor doctori renumiti pe plan international, doctori implicati in lupta contra fumatului.

Doctorul Konstantinos Farsalinos este cercetator in cadrul Departamentului de Cardiologie in Onassis Cardiac Surgery Center din Atena, unul dintre cele mai mari centre specializate pe cardiologie si chirurgie cardiaca din Grecia:

"...peste 100 de e-lichide au fost testate si analizate in laboratoare independente toxicologice si nu s-a gasit urma de nitrozamine, metale grele sau hidrocarburi policiclice aromatice.."

"...Cercetarile care au fost efectuate pana in momentul de fata arata faptul ca tigarile electronice sunt mai putin nocive decat tigarile obisnuite din tutun, pe termen scurt. Lucrul acesta este mai mult decat suficient pentru a permite ca aceste produse sa existe pe piata"

Doctorul Eva Kralikova, Presedinta Centrului Ceh al Dependentei de Tutun declara:

"Atat siguranta cat si eficienta lor inca trebuie sa fie dovedite. Pe de-alta parte, este foarte important sa subliniem faptul ca nu scot fum. Nimic nu arde in aceste tigari electronice si deci, cu siguranta nu produc mii de substante chimice, care sunt prezente in fumul de tutun. Deci riscul este categoric incomparabil cu tigarile clasice si mie nu mi-ar fi teama de ele."

"Sa compari pericolul pe care il reprezinta tigara electronica cu pericolul pe care il reprezinta fumatul in sine mi se pare un lucru nebunesc"

Revenim aici si mentionam faptul ca, in cadrul emisiunii, dr. Magdalena Ciobanu a sustinut ideea de ardere si de fum, acestea neexistand la tigarile electronice.

 

Doctorul Dumitru Isfan, actualul sef al sectiei de Chirurgie Toracica din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Galati a declarat:

"Fumatul unei tigari obisnuite din tutun presupune reactii de ardere si inhalare a fumului. Cea mai nociva componenta din punct de vedere al riscului de imbolnavire de cancer pulmonar, este gudronul care ajunge in plamani. E-tigara este alimentata cu un e-lichid care apoi este transformat in vaporii inhalati de utilizator, nu intoxica organismul cu gudron. De fapt, nici macar nu mai vorbim despre o reactie de ardere care sa produca substante precum dioxidul de carbon ci despre o reactie de fierbere care produce vapori"

 

Profesorul doctor Riccardo Polosa este persoana care ocupa functia de director al Institutului de Medicina Interna si Imunologie Clinica din Catania - Italia. Tot acesta se afla si la conducerea Centrului Universitar de Cercetare a Tutunului din Catania dar si Profesor onorific de medicina la Universitatea din Southampton (din Marea Britanie). Profesorul Riccardo Polosa este autorul a peste 200 de recenzii si carti despre medicina respiratorie, imunologie clinica si dependenta de tutun. Acesta declara:

 

"Sunt de parere ca tigara electronica, sau e-tigara, asa cum mai este numita, este o solutie foarte buna pentru reducerea utilizarii tigarilor obisnuite din tutun si a riscurilor asociate acestora. Exista si alte optiuni valide pentru a renunta la fumat, insa ramane la alegerea fiecaruia cum doreste sa isi introduca nicotina in corp. Toti fumatorii ar trebui sa gaseasca solutia ideala pentru propria persoana, pentru a renunta la acest viciu mortal. In teorie,  cel putin pentru culturile occidentale, tigara electronica este cea mai buna solutie pentru a renunta la fumat. Si, ar putea salva milioane de vieti."

 

Doctorul John A. Connell, utilizator de tigara electronica activist si membru CASSAA (The Consumer Advocates for Smoke-Free Alternatives Association) explica despre vapat. Scrisoarea aceasta a fost trimita ca urmare a propunerii legii ,,wheeling-Ohio County Clean Air Regulation 2011" (http://www.ohiocountyhealth.com/uploads/06-15-11_yg_WOCBOHCIARegproposedchanges11publiccomment.pdf) in care vapatul este considerat fumat. Am inclus link-ul in paranteza pentru cei care au timp pentru lectura.

 

"Cu toate acestea, includerea vapatului (dispozitive electronice de livrare a nicotinei, numite e-tigari sau tigari electronice) este regretabila si in contradictie cu acest regulament. Vaporii expirati nu au particularitatile fumului, fiind doar simpli vapori. Acesta este similar cu condensarea picaturilor de apa intr-o zi geroasa de iarna. Nicotina nu face parte din cele 60 de substante cancerigene care se regasesc in fumul tigarilor de tutun, expirat. Vapatul tigarilor electronice nu afecteaza persoanele din jur, acest lucru fiind chiar dovedit stiintific de mai multe lucruri. Primul, cercetarile efectuate de doctorul Siegel de la Boston University, doctorul Eissenberg de la Virginia Commonwealth si doctorul Laugesen de la Health NewZealand. Iar al doilea, prin faptul ca Food and Drug Administration (abreviat FDA), in ciuda declaratiilor de presa, nu au reusit sa gaseasca nici macar o singura substanta cancerigena sau vreun agent toxic in e-lichidul K. (in paragraful K din reglementare se regaseste sectiunea care face referire la dispozitivele electronice anti-fumat numite tigari electronice)

 

Colegiul Royal al Medicilor din Regatul Unit al Marii Britanii a dat un citat declarand faptul ca ei cred in tigara electronica si ca ar trebui sa ramana pe piata in aceasta tara, in timp ce se intocmesc noi legi de reglementare a statutului lor. Acestea, dar totodata si faptul ca e-tigara este cea mai buna modalitate de a renunta la fumat pana in momentul de fata, au convins Colegiul medicilor sa adreseze o scrisoare Autoritatii de reglementare a Sanatatii din Marea Britanie prin care sa convinga ca tigara electronica este un produs care ar trebui sa ramana pe piata.

 

Doctorul Joel L. Nitzkin, actualul Presedinte al American Association of Public Health Physicians Tobacco Control Task Force, declara ca asociatia la care este presedinte s-a luptat pentru sanatatea natiunii timp de jumatate de secol si s-a concentrat pe informarea oamenilor de pericolul pe care il reprezinta viciul numit fumat. Doctorul Joel L. Nitzkin afirma faptul ca 400.000 de oameni vor muri anul acesta datorita bolilor provocate de tutun si ca aceasta informatie este data de catre Centers for Disease Control and Prevention (Centrul de control si prevenire a bolilor).

 

Totodata, acesta a solicitat Food and Drug Administration sa ia doua masuri majore:

1. Indemn FDA sa faca publice datele de la laborator din spatele condamnarii tigarilor electronice, din data de 22 iulie, impreuna cu datele comparabile privind produsele farmaceutice care contin nicotina si tigarile clasice.

2. Indemn FDA sa reclasifice e-tigara ca fiind un produs medical.

 

Ar fi mult mai multe lucruri de spus in legatura cu ce s-a discutat in aceasta emisiune, insa consideram ca parerile doctorilor, specialistilor si profesorilor, pareri pe care vi le-am prezentat, vorbesc pentru noi.

În curs de procesare...